Dagarna hamnar huller om buller

Eftersom det är svårt att ladda upp foton så får jag passa på när jag har bra uppkoppling. Därför hamnar uppdateringarna på bloggen, fb och infobladet som jag skickar ut till intresserade,  lite huller om buller. Men hela livet är ju liksom så för många. Om ni inte har ett huller om buller liv och önskar ha det så går det bra att kontakta mig. Konsultationen är gratis;)
 

Varför får man för sig att starta ett barnhem? Volontärerna , barnhemmet och andra verksamheter runt omkring det skulle liksom vara en bisyssla. Turistnäringen, guesthouse och utflyktsverksamheten ska vara det som jag ska leva på. Nu är det inte riktigt så, men det får väl ta sin tid. Jag hade kanske kunnat starta mina projekt i omvänd ordning, eller så inte?

Men då hade jag ju missat mina underbara volontärer, just de som har varit, som är och som ska komma. För mig har det varit viktigt att försöka träffa dem innan de kommer till Ghana och så långt är Erik den enda som jag inte hade träffat innan. Det är bra att ha en kontakt innan för det är tufft att vara i främmande miljö. Allt är annorlunda. Människorna, språket, lukterna, maten, ljuden ”name it”. På Onsdag sticker jag och Sara till Accra för att hämta upp Jennie på flygplatsen, men innan dess ska vi till immigrationen för att fixa nytt visum till Sara och jag ska hämta mitt uppehållstillstånd. Jag ska försöka att hinna ordna mitt ghanakörkort också, men det är kanske att önska för mycket att det ska hinnas med på samma dag. Vi har beställt choklad och lösgodis från två av varandra ovetande källor i Sverige. Så Jennie kommer att ha med stora ransonen. Onsdagnatten på hotell i Accra kommer att handla om en av de sju dödssynderna, frosseri!!! Mmmmmmmmmmmmmm………..marabou. Munvattnet rinner redan. Nästa gäng som kommer ska få ta med julgran o pynt till den. Gården är perfekt för att ha granen på och i December är regnet över, så den kan stå ute dygnet runt. Om någon har kulor o glitter får ni gärna kontakta Lena på 0720136712, små julklappar i glansigt papper mottages gärna. Med små menar jag ett inslaget suddgummi, ett paket med ett par blyertspennor, en liten pennvässare och sånt smått som även svenska barn var nöjda med för sisådär 50 år sedan.

Noah och Moses hade börjat fungera som ett team när Oscar anlände i Fredags. Det blev inte så långvarigt dock. Moses fortsätter att skrika så fort någon annan äter och Moses och Oscar slåss hela tiden. Med facit i hand skulle vi ha låtit Moses landa lite mer innan vi tog in ytterligare ett barn. Men nu vet vi och det ska få ta tid nu innan något fler barn kommer. Oscar är 4 år och det barn som vi planerar för är hans lillasyster, för att ta emot ett sådant litet barn behöver vi få in någon fler som kan jobba med oss. Så en av granntjejerna, ska förhoppningsvis börja nästa vecka.

Alla barn blir glada och förnöjsamma av utflykter, jag och Sara bestämde att det är så! Så vi drog iväg till Tafi Atome som är ett område i regnskogen där man värnar särskilt om apor och dess fortlevnad. Det är alltså inget zoo eller inhägnat område, men apor är ju flockdjur så samlat man ihop några på ett ställe och skapar bra livsbetingelser för dem så bor de kvar utan att man behöver hägna in området. Aporna lever i symbios med bybefolkningen och de har respekt för varandra! Vi tog med bananer för sånt gillar ju apor. Efter 5 minuters promenad kom de så svingande i lianerna. Det var nu vi skulle höra klingande barnskratt, men Oscar drog igång värsta skrikandet som det bara inte gick att få stopp på och vår kära Moses som sympatisera med alla i alla lägen hakade ju på bara för den goda sakens skull. Noah var dock överlycklig, trallade och sjöng och matade apor! Cirkus Kata.

Men när alla hade lugnat ner sig så blev det till slut en riktigt lyckad utflykt. Oscar somnade på vägen hem. Man får inte glömma att han bara är 4 år. Barn blir ju vuxna så fort här, på gott och ont.

 

         Man ser vem som inte är så intresserad av att komma i närkontakt med aporna!!              

 

        

    Sista bananen !  

När vi kom tillbaka till Wli var det mycket kvar av helgen, så Sara bestämde att ta med barnen till vattenfallen och tälta. Så väskorna packades och vår vän Francis fixade tältet. Det är ca 40 min promenad till fallen, men eftersom miniligan var med och var och en bar sin egen packning så tog det ”lite” tid.

Vad som sedan hände där vet jag inte mycket om, eftersom jag själv stannade i byn och softade. Tidigt på Söndag morgon packade jag ägg, torkad fisk, peppar och bikini och så gick jag också upp till fallen för att ansluta till de andra. Jubel när jag kom, men i ärlighetens namn tror jag att det handlade mer om den medhavda maten än om att jag kom. Vi badade och stojade, men det blev tyst när en orm kom och simmade förbi, då var det dags att gå upp på land!

Vi blev kvar till eftermiddagen, det var strålande väder och ingen ville gå hem. Så småningom var det ändå dags. Grabbarna följde med mig och det gick bra tills vi hade ca. en kilometer kvar, då gick Oscar i strejk. Han slängde packningen och sprang iväg, Moses anpassade sig till aktuellt läge och slängde också han sin packning. Mycket packning och inga bärare! En rastaman som håller till i en hydda efter stigen upptill fallen, hade fångat upp Oscar till hans stora förnöjsamhet, de satt och snickrade när vi nådde fram. Som utslagna hjältar nådde vi hem och än en dag hade passerat.

Moses är den ende av barnen som har någon av föräldrarna i livet. Hans pappa lever och arbetar i byn. Han kom upp till fallen när vi var där. Moses led, man undrar vilka tankar som for igenom huvudet på honom när han såg sin pappa. Det är mycket som är svårt att förstå och för en femåring så blir det ännu svårare.Sara, Noah, Oscar och Moses.

 

 

 

 

   

 Mat gillas !!


Tiden rusar iväg

Arbetet med barnhemmet rullar på och nu har jag kommit till en punkt där det blir en balansgång i vad och hur jag ska skriva. Syftet med bloggen är ju bla att öka läsarens förståelse för de levnadsvillkor som råder här, samtidigt som jag vill värna om våra barn. Men enda sättet att förstå vad vi jobbar med och vilka problem vi står inför varje dag, är ju ändå att berätta som det är, rätt upp och ner. Jag hoppas att ”mina” barn läser det här någon gång i framtiden och kan förstå att de faktiskt har bidragit att öka omvärldsuppfattningen, på sitt sätt.

Jag kallar barnen ett, två och tre osv så blir det inte allt för mycket ”under skinnet”. När Ett flyttade in så hade jag redan innan förstått att en hälsoundersökning måste till ganska omgående. Avmaskning, lagning av sargade kroppar och genomgång av tandstatus hör till introduktionen. När han kom upptäckte vi snabbt att han hade utslag över hela kroppen, så en antibiotikakur sattes in, troligtvis en parasit ifrån flodvattnet i byn där han tidigare bott. Vi höll honom borta från skolan för att han skulle få en ärlig chans att komma in i gänget. Det är tillräckligt svårt ändå att komma till en ny skola med stämpel som barnhemsbarn. Vi har fört en ojämn kamp mot hans utslag, men nu äntligen har det börjat att ge med sig. Ett är nio år och han har inte plockat upp mycket under sin tid i skolan. Men det kan ju vara svårt när man aldrig får sova, har han inte varit i floden och tvättat och burit hem vatten så har han arbetat på farmen. Tufft liv för en 9-åring. Han har fått börja om i tvåan och sedan har jag skola med honom några eftermiddagar i veckan. Han tillför huset så mycket, har på tre veckor gått från att vara en tyst, butter typ till att vara glad, lycklig och väldigt belåten. Vi får dock hålla ögonen på honom för han vill gärna glädja andra med sin nyfunna ”rikedom” , så innan vi hade förstått att han bar med sig saker till skolan så hade han nästan dränerat vårt vattenförråd. Hans framtidsdröm är att bli taxichaufför i Accra. Ett något annorlunda önskemål om framtida yrke, men det hinner förhoppningsvis blåsa andra vindar angående yrkesval!

Två är fem år, han pratar inte engelska men gör sig förstådd med ett utomordentligt välutvecklat kroppsspråk. Hela hans liv cirkulerar kring mat, han gråter högt om han ser någon annan äta utan att han får mat. Detta händer i alla lägen , det spelar ingen roll om han själv precis har ätit eller inte. Han kommer att lära sig svenska innan jag hunnit blinka, han härmar efter när vi pratar med varandra. Just nu när jag skriver vi,så är det Kofi som kommer från Ghana, men som bott i Västerås i många år. Han är gift med en svenska och de har fyra barn, så han vet vad han gör (för det mesta i alla fall). Sara som är volontär också från Västerås, Wisdom som jobbar med mig, Francise som är ”hangaround” till oss och så jag själv. Så det blir mycket surr på svenska, så barnen kommer att plocka upp det snabbt.

Sara kom ut från vårt toaletthus som är en separat byggnad på gården. Hon ruskade på huvudet och sa nej, nej, nej! Vi undrade förstås vad som hänt. Två hade bajsat på toaletten, dock inte på toastolen utan överallt runtomkring och då menar jag överallt. Sara städade sammanbitet. Senare på kvällen när vi sammanfattade dagen fick jag en uppenbarelse, ”tänk om han aldrig har suttit på en toa” sa jag. Vi tittade på varandra och nickade och nästa dag fann vi ut att så var fallet. Det innebar ju att en del andra frågor fick svar också, bla hans fundering vad toapapper skulle användas till! Den nyfunna kunskapen tillämpas många gånger varje dag, dels för att han äter hela tiden, men också för att han tycker att det är kul att sitta på toa och vifta med benen.

Jag nämnde tandstatus tidigare, båda grabbarna har dåliga tänder, förmodligen en följd av en allt för ensidig kost. Annars har ju människorna överlag väldigt fina tänder, man blir riktigt avundsjuk.

Tre skulle ha flyttat in i går, men han får vänta till på Fredag. Vi är helt slut av att styra upp de två vi redan har och eftersom alla tre ska bo i samma rum så vill jag ha lite ordning innan Tre flyttar in. I helgen ska vi åka och titta på aporna i Tafi Atome, det gäller att hålla igång hela tiden så de får utlopp för energin. Igår tog Kofi med dem på en promenad över till Togo och det var populärt. Jag och Sara ska också gå över, men vi måste dupera immigrationskillarna lite först, vi behöver ju egentligen visum. Jag har ingen lust att fastna på andra sidan gränsen!

Efter att Tre har flyttat in ska vi vänta lite. Tre har en lillasyster (han har f.ö 9 syskon) hon är på sjukhus i Accra, med svår feber. Kan vara Tyfoid, det finns i byn, jag har själv haft det och man blir så himla sjuk!! Men jag hoppas på det bästa och i så fall får hon flytta till oss när hon kommer tillbaka. Jag vill ha in några tjejer så det blir lite balans i tillvaron. Jag har köpt mark till barnen, det är en bra försäkring för överlevnad den dagen jag försvinner. Jag vill gärna se att tjejerna startar ett farmprojekt för andra tjejer!

 

 

 


RSS 2.0